perjantai 15. huhtikuuta 2011

Ensimmäinen tasaraitakokeilu + punahilkkatunika


Kokeilin jotain mitä en muista koskaan ennen tehneeni. Ompelin tämän bodyn kutistamattomasta eli pesemättömästä trikoosta. Ostin Marimekon ysmystä trikoopussin, jossa oli pitkien palojen lisäksi sellaisia, joista saa juuri tällaisia pieniä vaatteita. Ne pienet palat menee aivan kokonaan rullalle, jos ne pesee ennen ompelua, ja leikatessa meinaa järki lähteä niitä oikoessa. Niinpä tein tällaisen uhkarohkean kokeilun ;) Ja sattumalta sain aikaiseksi erittäin hyvin sopivan bodyn Patulle. Mittasin ennen ja jälkeen pesun, ja kutistumista tapahtui 0,5-1cm jokaisessa mitassa. Tähän olisi niin hyvin sopinut turkoosi tähtiapplikaatio, mutta sitä en sentään alkanut väkertää pesemättömään kankaaseen. Resori on Ikasyristä, Nimanan luomulaatua. Kam-neppejä löytyi laatikosta juuri sopivan värisiä.

Laitan tähän muistiin mittoja. Yläosan kaava on Villi Viikinki-paidasta, koko 86, ilman sivusaumavaroja. Resorit leikkasin ilman sivusaumavaroja, ja pääntiellä voisi olla vielä lyhyempi, hihoissa taas aavistuksen pitempi. Alaosan mallin otin yhdestä 80cm Tutan bodysta, lisäsin vaan 5cm vartalo-osan pituuteen. Villi Viikinki on tosi hyvä kaava siksi, että se on sopivan tyköistuva, ja pääntie on täydellisen kokoinen. Ei lörpötä, muttei kiristä yhtään pukiessa. Tätä pääntietä ei voi mokata ;) Ja niin paljon nopeampi tehdä, kun ei tarvitse laittaa neppareita. Jos ei tee tikkauksia niin kaikki saumat syntyy saumurilla, helppoa ja nopeaa!Tein myös Liandlon punahilkkapalastani Nannalle tunikan. Siinäkin on kaavana Villi Viikinki, nyt tunikaksi pidennetyllä helmalla. Leikkasin 104-kokoon reilut saumavarat ja 5cm pitemmät hihat. Sopii jo nyt hyvin, ja ei sitten ihan heti jää pieneksi. Resori on taas kerran Myllymuksujen mangonkeltainen. Pitääkin tilata sitä lisää nyt, kun siellä on resorit tarjouksessa *vink*.

Loppuun vinkki kaavoista. Piirrän usein samaan kaavaan kaksi kokoa. Siitä näkee hyvin ne kaavan suhteet tällainenkin, joka ei kaavoittamisesta kovin paljon ymmärrä. Jos haluaa leikata reiluilla saumavaroilla tai muuten muokata mallia, niin näkee, että mihin kohtiin voi kajota mitenkin ronskilla kädellä :)

5 kommenttia:

aeno kirjoitti...

Mullakin on tuolla pussillinen noita trikoopaloja torstain ysmyilystä :D Aina käyn tankkaamassa yhden kassillisen, ovat mainioita kuosillisiin yhdistettynä ja muutenkin tykkään raidoista. Itse ompelen ne aina kutistamatta - huomattavasti helpompi kohdistaa raidat.
Näyttää muuten todella hyvälle tuollainen kaareva raglansauma tasaraidassakin. Pitääkin kokeilla tuota kehuttua Viikinkiä nyt kun poikakin on jo sen verran kasvanut ettei tarvitse pienennellä kaavaa.

Liisa kirjoitti...

Mun mielestä nuo on ollu aika hyvä laatuisia, etteivät kauheesti kutistu, vaikka pesaisee sit ompelun jälkeenkin. Jopa aplikaatiot on pysyneet paikallaan, eivätkä ole menneet ruttuun.

Tän kertaisissa trikoopusseissa näytti olevan mukana paljon muitakin trikoita kuin tasaraitaa, tekis mieli palata hakemaan vielä semmonen...

Mervi kirjoitti...

Ihanan raikkaan näköinen body! Ja tosiaan se turkoosi tähti sopis kuin nenä päähän ;)

Iita kirjoitti...

Tosi ihana tuo tasaraitabody! Mustan, valkoisen ja turkoosin liitto mielyttää minun silmääni :)

Tupuna kirjoitti...

Kiitos kivoista kommenteista kaikille!

Kiva kuulla, että muillakin on onnistuneet ompelut pesemättömistä kankaista. Taidan uskaltautua sitä applikointiakin vielä kokeilemaan.
Tämä oli mulle eka kerta kun ostin tällaisen pussin, ja kuvittelin sen olevan vain niitä pieniä paloja. Ällistyin, kun siellä olikin 2,5m pala, monta metristä ja puolimetristäkin. Sattui vielä sopivissa väreissä, vaikka en pussia sen kummemmin valikoinutkaan. Jos vaan saan nämä ommeltua ennen seuraavaa ysmyä, niin viivana olen siellä uutta pussia kärkkymässä :)