sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Applikointiharjoituksia

Tässä elämäni ensimmäiset applikaatiot! Kokeilin paria erilaista kangasyhdistelmää, ja yllättäen helpoimmat yhdistelmät oli velour velourille ja puuvilla velourille. Ompelukoneeni on sen verran perusmallia, että siinä ei saa paininjalan puristusta säädettyä, ainakaan en osannut sitä säätää. Niinpä taustakangas venyi ikävästi, varsinkin puuvillapopliini taustakankaana (nuo pilkulliset) venyi pahasti. Kaikki yksiväriset on velouria. Jos otin syöttäjän pois päältä, en saanut kankaita liikkumaan mihinkään paininjalan alla. Kokeilin myös laittaa tavallisen tukikankaan tuohon punaiselle applikoituun bambiin (kaksipuolisen liimaharson lisäksi), ja kuva onnistui tosi hyvin. Vähän jäykkä siitä kuitenkin tuli, ehkä vaatteeseen liian kova. Kaikenlaisia vinkkejä otetaan vastaan, miten applikaatiot saa onnistumaan!

Innostuin eilen näistä applikointiharjoituksista, kun olin juuri hakenut Tikatasta tämän tilaamani applikointipaininjalan. Hyvin toimi!

11 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Oi, tosi hienoja ekoiksa töiksi! Ei kyllä uskoisi, että vasta harjoittelet :) Minulla ei ole tietoa siitä, kuinka PITÄISI tehdä, mutta minä aina laitan silitettävän tukikankaan sekä kuvion, että aplikoitavan kankaan taakse. Näin saan molemmista kankaista venymättömät ja hyvät ommella. Teen myös niin, että silitän tukikankaan kankaanpalaseen kiinni ja sitten vasta leikkaan kuvion irti. Näin saa esim. tähden sakarat ym. vaikeammat ja pienet piiperrökset leikattua huomattavasti helpommin oikeaan muotoonsa :)

Tupuna kirjoitti...

Kiitos Katja! Tuon toisen bambin teinkin juuri siten, että silitin ensin tukikankaan ja leikkasin sitten kuvan. Mietin vaan, että tuleeko siitä liian jäykkä, jos tekee jonkun isomman kuvan. Alimmaisena oli aina irtirevittävä tukikangas, mutta se ei tietenkään auta tuohon venymiseen.

Sani kirjoitti...

Hienoja! Aplikointi on hyyvon koukuttavaa puuhaa :D
Velour on tosiaan helpoinmpia aplikoitavia.
Minä laitan kuvan kaksipuolisella liimaharsolla vaatteeseen kiinni. (ensin piirrän kuvion leivinpap. silitän kankaaseen ja leikkaan halutun kuvion ja sit kiinni vaatteeseen), takana käytän irtirevittävää tukikangasta. Irtirevittävissä tukikankaissa on eroja, jotku on niin ohkasia että saa laittaa kaksinkerroin jotta saa tarpeeksi tukea ohkasille kankaille.
ihan ohkasille kankaille on joskus silitellyt viel lisäksi sen tukikankaan, mut tosiaan saattaa isojen kuvien kanssa olla jäykkä sit jos vaate on muuten laskeutuva.

JA hox hox! Aplikoinnin jälkeen silitysraudan näyttäminen aplikoinnille saattaa tehdä ihmeitä ;)

Mut kankaissa on tosiaan eroja ja paljon. itse vältän niitä ohuita ja vaikeasti aplikoitavia kankaita, mitä tuota ähertään ku pääsee helpommalla paremmil materiaalivalinnoilla :D

Jopas tuli sepustus, jospa näist ois jotain hyötyä. En minäkään nyt ihan älyttömän montaa aplikointia ole tehnyt, mut jokusen kuitenkin.

Tupuna kirjoitti...

Kiitos Sani! Tosiaan, miksi lyödä päätänsä seinään hankalien materiaalien kanssa ;) Tuota en ollut hoksannut, että kaksipuolisen liimaharson voisi ensin silittää kankaaseen ja sitten vasta leikata! Se pitää ilmeisesti ensin silittää ihan kevyesti siihen kankaaseen ja leikkaamisen jälkeen paremmin, että saa leivinpaperin repäistyä pois?

Katja kirjoitti...

Kyllä se tosiaan voi tuntua aika jäykälle suurissa kuvissa, mutta myös sen silitettävän tukikankaan voi repiä/leikata irti. Minä olen joskus ottanut sen irti isojen kuvien keskeltä ja leikannut kaiken ylimääräisen pois sivuilta ym. Näin se ei ole jäänyt liiän jäykäksi. Tosin, en ole tehnyt vielä mitään tosi laskeutuvia kankaita, eli en tiedä kuinka se sitten käyttäytyy :)

Mervi kirjoitti...

Hienojahan nuo aplikaatiot on, ei uskoisi ensimmäisiksi töiksi!

Minä teen aina niin, että laitan aplikoitavan kuvan kaksipuoleisen liimakankaan alle ja piirrän sitten kuvat tukikankaaseen siitä lävitse. Sen jälkeen leikkaan palasen irti, silitän aplikaatiokankaaseen kiinni ja leikkaan kuvion irti. Sitten "kasaan" kuviot kankaaseen paikoilleen ja silitän kaikki kerralla kankaaseen kiinni. Seuraavaksi silitän vielä sen revittävän tukikankaan kankaan taakse ja eikun aplikoimaan :) Jopas tuli sepustus...

Jos kovin monta kerrosta aplikoi päällekäin, niin kyllähän se hieman jäykemmäksi tulee, mutta ei niin paljon että käytössä olisi haitannut. Ilman tukikankaita en kyllä lähde edes yrittämään aplikointia, venyy ihan takuuvarmasti jostain päin ainakin mun perusompelukoneella, jossa ei mitään erityisiä paininjalansäätöjä ole. Tuo aplikointipaininjalka olisi kyllä ihana, täytyy laittaa hankintalistalle :)

Sani kirjoitti...

http://sanijaella.blogspot.com/2010/02/kilppari.html

tos joskus tehtyä postausta.
Leivinpaperi on irronnut tosi hyvin kun ensin hieman jäähtyy, eli iha reilusti olen silittänyt liimakankaan leivinpaperin kanssa kankaaseen, leikannut, irottanut leivinpaperin ja silittänyt työhön kiinni.
mut tapojahan on yhtä monta ku tekijöitäkin, kokeilemalla löytyy se oma tapa :)

Tupuna kirjoitti...

Kiitos sepustuksesta Tanttaralla :) Pitää kokeilla tuolla tavalla sitten kun teen jonkun isomman applikaation. Se myyrä on vielä haaveissa :)

Sani, kokeilinkin tuota tapaa jo, ja tosiaan hyvin irtosi se leivinpaperi. Kuvalliset ohjeet on aina parhaita, kiitos linkistä!

Unikuu kirjoitti...

mullon kanssa blogissa ohje miten aplikoida. josko sieltä löytyisi vinkkiä?

http://terapiahuone.blogspot.com/2010/08/aplikoinnin-lyhyt-oppimaara-eli.html

Tupuna kirjoitti...

Kiitos Unikuu, siellä olikin monta hyvää vinkkiä! Pitää ainakin kokeilla laittaa irtirevittävää tukikangasta kaksinkerroin, kuten Sanikin jo neuvoi.

Tanttaralla, onko tosiaan olemassa irtirevittävää tukikangasta, jonka voi silittää kiinni?

minakaa kirjoitti...

Hienosti on näyttänyt sujuvan. Täällä myös yksi joka harjoittelee :)