sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Tupsuvillitys ja kaulurit (+ohje)


Tilasin Ikasyriltä kolmea väriä tätä ihanaa liikennemerkkitrikoota. Aioin tehdä siitä paidat, mutta musta olikin hieman värivirheellistä. Sain kuitenkin pitää virheellisen palan ja sain muuta kangasta tilalle, joten olin tyytyväinen. Liikennemerkkikankaiden osalta suunnitelmat siis muuttui, ja niistä tuli pipot. Lapset saivat valita tupsun värin, ja tällaiset hauskat yhdistelmät niistä syntyi. Täytyy kuitenkin mainita, että Nanna olisi ehdottomasti halunnut sinisen tupsun, mutta äidin mielipide jyräsi tässä kohtaa... Olin siis sitä mieltä, että keltaisesta ja sinisestä tulee liikaa naapurimaa mieleen, joten Nanna valitsi uudelleen. Voi raukka, ensin kysytään mielipidettä, eikä sitä kuitenkaan kuunnella... Aamon lempiväri on jo pitkään ollut oranssi, joten hänen valintansa ei ollut yllättävä :)

Tässä kuvassa muuten lasten päällä lempparipaidat (täällä postattu), jotka alkaa olla ihan loppuunkulutetut ja liian pienet. Tuota isoa merirosvotrikoota kun jostain vielä saisi!


Pikku-patu halusi vihreän tupsun, eikä mulla ollut sen väristä lankaa. Tämä mintunvihreä/turkoosi kelpasi kuitenkin. Kaikissa pipoissa on oma kaava.


Lapset innostuivat myös itse tekemään tupsuja. Tässä Nannan tekemät. Novitan tupsukone on mun mielestä tosi kätevä! Jotkut on sitä mieltä, että turhake, mutta mun mielestä se on niin helppoa, kun voi vaan kerästä suoraan kieputtaa langan ja sitten kääntää sen kehikon ympyräksi. Varsinkin lankojen leikkaaminen oli lasten mielestä jännää. Minun hommana oli solmia kiinnityslanka.


Tein tällaisia kaulureita lapsille, ja otin niihin mallia yhdestä ostokaulurista. Tähtikangas on JNY:tä Metsolasta ja oranssi Triteksiltä. Tässä vähän suuntaa antavaa kuvausta siitä, miten tämän tein.


Ensin leikataan tämän malliset palat. Kuosi- ja vuorikankaiden reunojen pitäisi olla suunnilleen saman pituiset, mutta en kyllä mittaillut ja leikkasin muutenkin vapaalla kädellä, kuten kuvasta näkyy :)


Sitten kappaleet yhdistetään, np:t vastakkain. Kannattaa ensin kohdistaa keskikohdat ja siivekkeet.


Sitten vaihdetaan saumuriin sopivan väriset langat. Mulla on tässä alasiepparissa oranssi lanka, eli se tulee työn alle. Kannattaa kokeilla kangastilkulle, että langankireydet on hyvät.


Sitten ommellaan saumurilla ympäri, ja tältä se sen jälkeen näyttää kummaltakin puolelta.


Lopuksi vielä palat tarranauhaa, joilla kauluri kiinnitetään. Tarran kulmat kannattaa vähän pyöristää. Kam-nepit olisi nätit, mutta meidän lapset ei ole saaneet niitä itse kiinni ja auki, vaan kangas on repeytynyt. He eivät myöskään tykkää vetää kaulureita pään yli.


Nannalle tein samanlaisen Peukaloliisasta ja Triteksiltä löytyneestä mätsäävästä keltaisesta trikoosta.

5 kommenttia:

PikkuHoo kirjoitti...

Kivasti sopii liikennekuosi pipoihin ja tupsut kruunaa kokonaisuuden. Täytyykin kokeilla tuollaista huivia näyttää pätevälle!

Hääräämön Laura kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Kiitos myös saumurin langanvaihtovinkistä. Täytyypä kokeilla seuraavan kerran kun alempi kangas on eri väristä.

HeiDu kirjoitti...

Ihanat tupsupipot! Miekii tykkään tupsuista tosi paljon ja tahtoisin änkeä niitä joka paikkaan :) Ja tuo kaulahuivin malli on tosiaan hyvä, itsekin tehnyt sillä. Otin joskus aikoinaan mallia lindexin huivista.

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Tuo kaulurinmalli on tosi kiva! Olen vasta-aloittelija näissä ompeluhommissa ja en osaa tuosta vaan piirtää kaavoja siihen. Voisitko antaa jotain mittoja/mittasuhteita, niin uskaltaisin kokeilla sen ompelua.
Terkuin Mari :)

Tupuna kirjoitti...

Hei Mari! Pahoittelen, etten ole vastannut kysymykseesi! Koitan ottaa kaulureista mittoja ja laitan ne tähän :)