perjantai 23. syyskuuta 2011

Tunnustuksia



Kiitos Mun Tekemä -blogin pitäjälle tunnustuksesta!



Ja kiitos Ti-ti-uulle tästä pokaalista :)

Ensimmäisen tunnustuksen mukana tuli 10 kysymystä, ja toisessa (pokaali) piti kertoa itsestään 10 asiaa. Tässä nämä siis kätevästi yhdellä iskulla.

1. Suosikkiväri: sininen (yllätys yllätys!)
2. Suosikkieläin: tykkään kaikista pörröisistä
3. Suosikkinumero: kaikki parilliset
4. Suosikki alkoholiton juoma: vesi
5. Facebook vai Twitter? facebook
6. Intohimosi: telinevoimistelu
7. Saada vai antaa lahja? antaa, varsinkin itse tehty lahja on kiva antaa
8. Suosikkikuvio: tasaraidat
9. Suosikkiviikonpäivä: sunnuntai
10. Suosikkikukka: vanamo ja lemmikki


Annan nämä eteenpäin seuraaville blogeille, joita tykkään lukea. Ota kumman haluat tai molemmat :)

Hilduli
Pitkä lanka
PikkuHoo
Pikku jalkojen vilskettä ja ompeluksia
Tyttö kylmän maan (minulle uusi ja mieluisa blogituttavuus!)

tiistai 20. syyskuuta 2011

Ihania kankaita + pipoja


Osallistuin Hildulin järjestämään kimppatilaukseen Itävallan Lieblingsstückestä. Paketistani kuulemma huomaa, että tykkään sinisestä ;) Tosi ihania ja hyvälaatuisia kankaita oli kaikki. Tuo JNYn sydäntrikoo jäi kesällä saamatta, ne loppui tosi nopeasti. Mutta tuolta vielä löytyi :) Tumma violetti on joustofroteeta, sydän ja työkalu jerseytä, turkoosi velouria ja sienikangas puuvillaa. Katsoin juuri Lieblingsstücken sivuja, ja sinne näytti olevan tulossa ihania Hamburger lieben kankaita. Uutta kimppatilausta? ;) Pitäis ehkä ensin kuitenkin nämä ommella.


Sienikankaaseen tilasin myös yhteensopivat söpöt napit.


Tein pipoja omille ja ystävien lapsille. Tässä pipot leikeltyinä, tästä näkyy vuorikankaatkin. Kaikki pipot velouria (muut Stoff och stil paitsi pinkki Ikasyr) ja vuorit trikoota.


Muut pipot on omalla kaavalla tehtyjä, paitsi pienimmäinen. Sen tein Ottobren (4/11) Muraveinik-pipon kaavalla, pienensin koosta 44. Vähän jännittää miten se sopii kolmikuisen vauvan 42-senttiseen päähän.

perjantai 16. syyskuuta 2011

Junahaalarit ja pöllöhousut

Käytin Stoff och stilin harmaata velouria melkein koko metrin palan, ja siitä tuli Patulle mustikkahaalarit (OB 6/09) ja Aamolle housut tutulla Saimi-kaavalla.


Leikkasin mustikkahaalarit leveydestä 86-senttisellä kaavalla ilman sivusaumavaroja. Tuli tosi sopiva leveys. Pituuden laitoin sekä selkäosassa että lahkeissa 86:n ja 92:n puolivälistä, ja siitäkin tuli sopiva. Juna-applikaatiossa oli jo paininjalan puristus kai ok (5), mutta tikin pituuden kanssa oli vähän säätöä. Lopulta laitoin sen ihan pienimmälle (0,10). Vinkkejä saa antaa muut Auroralla applikoivat noista säädöistä!

Ottobren ompeluohjeita en vilkaissutkaan, kun muistin, että Tosimummolla on loistava ohje, joka löytyy täältä.


Haalarit edestä.


Ja takaa.


Ja sovituksessa. Lahkeisiin laitoin kuminauhat, vaikka olin suunnitellut resoreita. Lahkeista tuli ihan riittävän pitkät noinkin. Mittasin kuminauhan pojun nilkan mukaan, niin sain riittävän kireät eikä lahkeet jää kantapään alle vaikka kasvunvaraa vähän onkin. Turkoosi resori on muistaakseni Ikasyrin salaisesta kangaspaketista.




Otin lähikuvan Berninan applikointijalasta, joka on mielestäni ihan hyvä, mutta miksi ihmeessä se on edestä umpinainen! Juuri se kohta, mihin ommel tulee, jää muovin alle, ja muovi heijastelee niin ettei sitä näe kunnolla. Varsinkin käännökset on hankalia. Tässä applikoinnissa tein jonkun ajatusvirheen enkä leikannut junanvaunujen alaosia suoriksi vaan pyörien muotoisiksi. Sieltä sitten vähän pohjaa näkyy välistä. Kiinnitin veturin ja vaunujen alaosan suoralla, jota ei näy, koska se uppoaa onneksi kankaaseen aika hyvin.


Tämä avoin koruommeljalka toimi paremmin pienissä kohdissa. Tässä tein nallelle silmiä, ja tein myös suun ja nenän. Sain aikaan ilkeästi virnistävän nallen :( Ilmeitä on sitten vaikeaa applikoida. Kun purin ompeleita, oli nallen naaman paikalla pian iso reikä. Paikkasin sen samanvärisellä kangaspalalla ja nalle sai ainakin toistaiseksi jäädä ilmeettömäksi.


Aamon lokkihousut on olleet menestys. Linnuista innostunut poju sai nyt myös pöllöhousut ja oli niistä riemuissaan. Pöllönkuva on Ottobresta 6/09. Resori on Stoff och stilistä, ja se ei ole aivan täsmälleen samaa sävyä kuin velour, mutta riittävän kuitenkin. Applikointi on velouria, Eurokankaasta. Tosi ohutta, ja minusta hyvää applikointeihin.



Tykkään edelleen tosi paljon tästä kaavasta. Näissä housuissa on 104-senttisen leveys ja 110-senttisen pituus. Lahkeissa vähän kasvunvaraa siis.

tiistai 13. syyskuuta 2011

Uusi ystäväni Aurora


Ompelukoneostoksistani tuli lopulta melkoinen farssi... Lyhyesti: Sain hyvän tarjouksen Bernina Aurora 440QE:sta. Olin sitä mieltä, että en tarvitse niitä lisävarusteita mitä sen mukana tulee ja olin myös vähän epäileväinen sen CB-sukkulan toiminnasta. Myyjä kuitenkin onnistui vakuuttamaan minut, ja ostin tämän. Testasin sitä kuumeisesti koko viikonlopun. Vaikutuin monesta asiasta, se applikoi kuin unelma, miten kätevästi toimii polvinostin ja kantapäällä neulan nosto/lasku. Muisti oli helppo käyttää ja ompeleen valinta myös helppo. Ja vaikka mitä muuta positiivista. Mutta... tämä ei lähde ompelemaan ilman sotkua kankaan alla. Tai liioittelin vähän, puolet kerroista sotkua ei tule. Mutta siinä on ihan liikaa! Myöskään alalangan poimiminen ei toimi. Myyjä oli yhteydessä huoltoon, joka haluaisi nähdä koneen. Mutta minä en jaksa alkaa takkuamaan koneen kanssa, haluan vaihtaa. Vikaa ei ollut neulassa tai langoituksessa.

Haluan edelleen Auroran, mutta sen 450:n, jossa on eri sukkula. Myyjä pitää minua ihan kaistapäänä, haluan vaihtaa huonompaan. Saan tosi huonot ehdot vaihdolle, koneet vaihtuvat päikseen, vaikka ovh:ssa on 200€ eroa. Todella pitkällisten neuvottelujen jälkeen saan puhuttua itselleni 80 euron arvosta tarvikkeita. Olen lopulta ihan tyytyväinen kauppaan, ja 450 on tilattu. Vaikka vaihtaminen oli näin hankalaa niin täytyy antaa tunnustusta myyjän kärsivällisyydestä. Moni olisi menettänyt malttinsa, olin nimittäin aika sitkeä ja ehkä vähän ärsyttäväkin. Mutta mielestäni ihan syystä, ja näin saatiin aikaan kompromissi, johon molemmat ovat tyytyväisiä. Tavallaan ymmärrän myyjääkin, koska sain vähän vahingon kautta tuon 440QE:n tosi hyvään hintaan.

Kiitokset Elisalle ja Tosimummolle sekä edellisen postauksen anonyymille kommenteista ja avusta!

Tässä ostamassani yksilössä on ehkä jotain vikaa, koska langankireyksissäkin on jotain omituista. Tikki on välillä tosi huonoa, varsinkin jos ompelee kovempaa kuin etanavauhtia. Sain kuitenkin monta kivaa vaatetta aikaiseksi! Applikoinneissa oli vähän säädöt hakusassa aluksi, tämä Dreamland-tunika (OB 4/11) oli ensimmäinen koekappale.

 

Tunikan koko on 104. Miten ihmeessä nuo hihat on noin lyhyet? Tarkistin kaavasta, että ihan oikein ne tuli. Tosin en tarkistanut kaava-arkilta olenko piirtänyt oikein. Kangas Marimekkoa, resori Fabriinasta (väri kirsikka), sydämet Ikasyrin joustofroteeta.
 

Keittiörättejä tein myös. Tein ensimmäiset bambufroteiset pari vuotta sitten, kun kyllästyin haiseviin rätteihin. Nämä toimii ihan loistavasti!


Vinokantissa seikkailee pingviinejä, tämä pingviinikantti on Kangastukusta.


Tämä mansikka-kirsikka-kantti taasen on Tikatasta.


Postailen loput testiompelukset myöhemmin.

Saan uuden Aurorani viimeistään parin viikon päästä. Todella toivon, että meistä tulee sitten pitkäikäiset tosiystävät!!!

keskiviikko 7. syyskuuta 2011

Ruusupaita prisessalle + Muraveinik-pipo


Vihdoin pääsin taas ompelun vauhtiin! Tämä on se paita, jonka Nannalle leikkasin jo pari viikkoa sitten. Tänään ompelin sen valmiiksi. Ompelukoneeni ei onneksi ollutkaan rikki!?! Tai sitten se jotenkin mystisesti korjasi itsensä matkalla huoltoon. Korjaaja jokatapauksessa vain napsautti sen päälle ja totesi että toimii! Ehkäpä kuljetuksessa oli joku naksahtanut takaisin paikalleen. Olen tietty tosi tyytyväinen, että korjaus oli näin helppo homma. Ompelukoneostokset ei kuitenkaan peruuntuneet, siitä lisää lopussa.

Paidan kaava on Ottobresta 4/11, Cherry-paita, koko 104. Halusin kokeilla jotain uutta ja tuo pääntiefrilla vaikutti kivalta. Tein sen pyöreän muotoiseksi, eli en etufrillaa, joka kaavassa oli. Yllättävän kiva tuli, vaikka pelkäsin että kaikkine hörselöineen, ruusuineen ja vaaleanpunaisine kantteineen tulee ihan kermakakku. Pikkutytölle sopiva :) Kangas on Stenzon trikoota Fabriinasta, resori Myllymuksuilta. Hihansuut ja frilla on rypytetty framilonilla.



Takana on melko pitkä halkio, joka kiinnitetään napilla.


En ollut koskaan ennen tehnyt napille silmua. Keksin oman sovelluksen ja virkkasin silmun kaksinkertaisesta ompelulangasta. Tosi helppoa ja vaikutti toimivalta!


Tässä sovitettuna farkkuliivin kanssa. Metsolan joustishousut vielä kun vaihtaisi farkkuihin tai hameeseen... Hihoissa on hyvin mittaa kuten näkyy. Kaava vaikutti hyvältä. Paita on sopivan kapea sekä hartioista että vartalosta, ja pääntie on ennemmin pieni kuin liian suuri. Voisin tehdä tällä kaavalla vaikka mekon vain pidentämällä helman ja jättämällä frillan pois.


Kokeilin samassa Ottobressa ollutta Muraveinik-pipon kaavaa, ja sekin oli hyvä ja istuva. Tein Patulle koon 46 pesemättömästä kankaasta, ja tuli sopiva 47-senttiseen päähän. Kiinnityksenä Kam-neppi kokoa 16.


Tosiaan jos vanhan koneen korjaus tuli halvaksi eli oli ilmainen niin kaikki säästyneet rahat menevät uuteen koneeseen. AURORA SE ON!!! Ja voitte uskoa, että en malta odottaa että saan sen. Siitä sitten lisää kun pääsen testailemaan.

perjantai 2. syyskuuta 2011

Ompelukoneostoksille

Viikko sitten olin jo lähellä päästä uuteen alkuun ompeluhommissa. Leikkasin Nannalle paidan, silittelin tukikankaita, leikkasin resoria. Kangas paininjalan alle ja - kone ei inahdakaan. Käsipyöräkin oli jumissa. Nopeasti huomasin, että langannostin (se joka liikkuu ylös alas) oli painunut kokonaan koneen sisään. Muutossa varmaankin koneen päälle on pudonnut jotain. Vaikka olinkin jo suunnitellut uuden koneen ostoa, niin harmittaa tosi paljon. Tämä peruskoneeni on ollut niin kestävä ja hyvä, että en ollut ajatellut siitä luopua vaikka uuden ostankin. Jokatapauksessa toimiva kone on saatava, eli olen menossa ompelukonekauppaan. Ja jospa vanhankin koneen saisi vielä kuntoon.

Olen valmistautunut selailemalla netissä kauppoja ja keskusteluja. Sen perusteella on muodostunut lista ominaisuuksista, joita koneessa olisi kiva olla:
  • portaaton paininjalan puristuksen säätö
  • helppo ala- ja ylälangan kiristyksen säätö
  • ylälangan langoitin
  • alalangan nosto automaattisesti
  • langankatkaisu
  • puolaus neulan kautta
  • tikin pituuden ja leveyden helppo säätö
  • metalliset osat
  • mahdollisuus ommella kaksoisneulalla
  • muisti omille säädöille
  • iso ompelutila, kapea vapaavarsi
  • hyvä valo
  • polvinostin 
Liikkeen josta ostan pitäisi tarjota:
  • takuu koko koneelle
  • huolto samassa liikkeessä, että ei tarvitse lähettää pitkäksi aikaa huoltoon
  • käyttöopetusta
Huomenna lähden liikkeelle tämän listan ja näiden kokeilupalojen kanssa :) Trikoolle, velourille, joustikselle ja puuvillalle applikointia pitää kokeilla.


Itse asiassa ei oikein huvita koko tämä juttu. Koneiden kanssa säätäminen on se ikävin puoli tässä ompeluharrastuksessa. Ja takkuamistahan varmasti tulee, kun opettelee uutta konetta käyttämään. Mutta toivottavasti tulee myös paljon uutta intoa ja huippuhyvä kone!

Tällainen on ainakin ollut mielessä. Se on Pfaff Quilt Expression 4.0.

Tämä taas on Husqvarna Sapphire 875 quilt.



Ja entäs tämä: Bernina 380.



Kaikenlaiset vinkit ja kokemukset on tervetulleita!!